Следващият курс ще започне на:

A+ A A-

Пазете дистанция

По-голямо разстояние, по-малък риск!

distancia shofiraneСблъсък отзад е едно от най-често срещаните пътни произшествия
Следенето на дистанцията зад вас е също толкова важно колкото и пред  автомобила ви. Ако автомобилът зад вас е твърде близко помислете за алтернативна позиция съобразена с автомобилите отпред и отзад.
Когато спирате,  задействайте стоп светлините по-рано като леко натиснете педала за спиране. По този начин ще привличете вниманието на  шофиращия зад вас и намалите риска от сблъсък. Тази техника е толкова ефективна, че новите модели автомобили автоматично задействат аварийните светлини когато натиснете рязко спирачка.


Правилото скорост-дистанция

Скорост км/ч Дистанция - метър
  Сухо Дъжд/сняг/нощ
50 25 50
60 30 60
80 40 80
100 50 100


Като минимум при сухи пътни условия, се старайте да поддържате дистанция два пъти по-малка от скороста на движение. С други думи, ако се движите със 50км/ч дистанцията трябва да е 25 метра. При дъжд, сняг, мъгла и нощно шофиране съотношението е 1:1, или скорост 80км/ч = 80 метра дистанция!


Винаги си оставяйте изход
Не забравяйте да оставяте място и от страни на автомобила ви и избягвайте, където е възможно, да се движите непосредствено отсрани на други автомоби. Бъдете нащрек когато  сте в “сляпата зона“ на другия шофьор. Той може ли да ви види? Ако вие не го виждате в неговите огледала, значи и той не ви вижда.
Ако някой шофира до вас със същата скорост, променете скоростта си, за да се отвори място до вас. По този начин ще може да избягате от идващи насреща проблеми.

„ВИТ 12“ ЕООД е фирма с дългогодишен опит на пазара за стелажи, стелажни системи, подемна техника и почистващи машини. Разполагат с висококвалифицирани специалисти, който делайлно разглеждат индивидуалните нужди и изисквания на всеки клиент.