Следващият курс ще започне на:

A+ A A-

Паркиране назад

Наблюдение 
Внимателно наблюдение е от съществено значение за всяка маневра, особено в паркинги, където често има голямо движение на пешеходци.

Другите шофьори, които маневрират, или търсят пространство за паркиране, може да не обръщат толкова внимание, колкото би трябвало.

 

Малките деца са особено уязвими, особено в търговските центрове, където родителите им може да заети с товарене на покупките и не винаги са наясно с това, което децата им правят - с оглед на това, винаги бъдете 100% сигурни, че пространството зад колата ви е празно преди да започне да се движите назад. Изградете си навик на редовни проверки и наблюдение на всичко наоколо през цялото време.

Как става паркирането на заден ход

схема на гараж паркиране


Схема A

Когато мястото се намира от лявата ви страна както при схема А. Ако условията позволяват изнесете колата напред и на дясно, така че да застане пред набелязаното паркомясто. По този начин не се налага да въртите волана докато се движите назад.

Изберете отправна точка на завиване
Изберете си паркомясто и една от от страничните линии за отправна точка(виж схемата). Бъдете сигурни че следите тази отправна точка в огледалата за обратно виждане.

Схема Б

Колата в центъра на пътя. Не се притеснявайте за точката на завиване в момента, концентрирайтесе върху позиционирането на вашия автомобил в средата на пътя. Това ще ви даде достатъчно разстояние от гаража, също радиуса на влизане ще е по-голям следователно по-лесно ще маневрирате и наблюдавате. След като сте в центъра на пътя, спрете колата. Ако сте на наклон, дръпнете ръчната спирачка. Изберете задна предавка, независимо от други превозни средства или пешеходци.

Изберете отправна точка на завиване
Изберете си паркомясто и една от от страничните линии за отправна точка(виж схемата). Бъдете сигурни че следите тази отправна точка в огледалата за обратно виждане.

Пуснете назад докато изравните линията преди отправната точка с центъра на предната врата. Сега завъртете волана на пълен ляв, така ще насочите задницата към паркомястото на отправната точка. В идеалния случай, паркингът ще бъде празен. Ако това е така, изберете която референтна линия(отправна точка) искате. Ако има други коли в съседство, може да се наложи да изберете друга отправна точка, която ще трябва да ви води в избраното от вас място.

Какво препоръчваме?

Просто ни се обадете, ние ще ви отведем до най-близкият празен паркинг където ще може да експериментираме на воля! Сгрешете няколко пъти, тествайте позиционирането и кормилното управление без да бързате и резултатът ще последва!

Прочетете и статията за успоредно паркиране